marți, 17 iunie 2014

Varză reîncălzită la temperatura interioară

vezi alte note de lectură > aici

Varză reîncălzită, volum de povestiri al lui Irvine Welsh apărut la Polirom în traducerea lui Ciprian Șulea, redă franc o lume bănuită din  Edinburgh, cea a narcomanilor, a celor neatinși de rutină, a celor ce fac notă discordantă față de ambițiile impuse de societate. Dacă v-a plăcut filmul Trainspotting sau romanul după care s-a făcut filmul (apărut tot Polirom), aceste povestiri nu au cum sa nu vă acapereze și poate o să vreți să citiți și Dacă ți-a plăcut școala, munca o să îți placă și mai mult.
În povestirile din cartea de față nu sunt eroi sau eroine, nu sunt probleme interioare nerezolvate sau mistere amoroase de macerat, nu sunt nici tensiuni mai mult sau mai puțin trase de păr pentru a scoate un sibiect de scris. Personajele par a duce un razboi permanent cu toți cei din jur, război care nu ține cont de etichete morale sau sociale și care nu este declarat ca atare. Este vorba de o atitudine mereu ofensivă fără un scop precis, declarat. O stare de spirit. Totul curge firesc, uneori fără miză, uneori absurd (cu o jumătate de nevastă la propriu urlând de pe peron, retezată de tren în timp ce soțul întrebă șoferul de pe ambulanță dacă nu poate să îl lase în drum spre spital acasă, să vadă meciul), absurd pe care, nu o dată, autorul reușește să îl facă plauzibil. Limbajul este degajat, relaxat (mereu se are în vedere comportamentul cât mai firesc, fără împopoționări de gesturi), nu se evită expresiile licențioase și nici nu se repetă. Lipsesc scopurile, ambițiile, luptele pentru a depăși momente limită sau cheie, în locul lor apar firul gândirii interioare cu toate ramificațiile halucinante pe care se pierde, fuga de previzibil, încălcarea normelor scrise și nescrise ale societății (vezi seara de crăciun în familie) etc. Personajele din aceste pagini par a fi libere, sau atunci când simt că nu sunt libere, înjură. Nu le e rușine să își afișeze minusurile, fricile, fobiile sau urile (ura de homosexuali, destul de greu de atins zilele acestea, este spusă pe față de câteva personaje, ca și micile încleștări etnice cu populația engleză).
Nu există nicio povestire Varză reîncălzită, singurul motiv pentru titlu fiind acela că toate povestirile în afară de una (vedeți voi care) au apărut de-a lungul timpului în diverse reviste din Scoția (țara de origine a autorului).

0 buşeli:

Trimiteți un comentariu

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!