sâmbătă, 13 octombrie 2012

Cartea mută sau despre dragoste la orizontală

vezi alte note de lectură > aici

Citind romanul Cartea mută a lui Sébastien Doubinsky apărut la  editura Humanitas am avut impresia vizionării unui film. Imaginile sunt foarte clare, descrise onest, fără săpături psihologice sau descrieri inutile. Apare și schițarea unui roman în roman prin redarea unor gânduri ale eroului, carte pe care aș fi jucat-o mai mult, pentru că în acele momente autorul oferă niște frumoase poeme în proză. Mult superioare multor alte pagini.
Povestea de iubire este puțin inedită, deși și ea mi se pare că nu este folosită la maxima valoare, la maxima potență. Iubirea homosexuală din planul secund este forțat adusă între rânduri, totul contribuind doar la o salată de locuri comune, care nu m-a dezgustat, dar nici nu pot zice că mi-a satisfăcut apetitul de hârtie.
Romanul are un plus prin zicere, prin luminozitatea frazelor, a imaginilor, a povestirii. Emoționează prin povestea în sine, fără să calce pedalele de ambreiaj sau de accelerație.
Cartea mi-a lăsat un gol în stomac, prin lipsa de proteine, dar aduce un plus de savoare prin fluiditatea imaginilor, care o fac sinonimă cu vizionarea unui film de televiziune.

1 buşeli:

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!